Met ruim 85.000 inwoners neemt Heerlen in Limburg de vierde plaats in na Maastricht, Venlo Sittard-Geleen. De Gemeente ligt in het Zuid Oosten van Zuid Limburg. Voor het ontstaan van Heerlen kunnen we al ver terug. De Romeinen stichten er rond het jaar nul een nederzetting en bouwden er een thermencomplex. Dat wat er over is gebleven van dit badhuis geldt als het best bewaarde antieke gebouw van Nederland.
Heerlen ligt midden in de Oostelijke Mijnstreek en ontleende zijn ontwikkeling aan het bestaan van de mijnen. Er waren maar liefst 5 mijnen, Oranje Nassau 1 2 3 en 4 en de Staatsmijn Emma. De bevolking nam daardoor explosief toe van 6.000 in 1900 naar 32.000 in 1930. Daar moesten allerlei voorzieningen voor gebouwd worden. Allerlei oude historisch overgebleven bouwwerken werden ervoor gesloopt, dat vond men niet passen in een modern stadsbeeld. Hoge schoorstenen lange Jan en lange Lies genoemd bepaalden met 138 meter met 155 meter lang het stadsbeeld. Nu is er weinig zichtbaar dat er aan die geschiedenis herinnert.
De sluiting van de staats mijnen is deels opgevangen met het vestigen van Overheidsinstanties oa het Algemeen burgerlijk Pensioenfond en het Centraal Bureau voor Statistiek zijn er te vinden